A Szabadság téri emlékmű igenis közügy (MSZP kongresszusi beszédem)

837

Ezt a beszédet mondtam el Szabadság téri történelemhamisítás ellen az MSZP kongresszusán:

“Tisztelt Kongresszus!

Az ügyrendben előírtak ellenére most nem saját magamról fogok beszélni. Úgyis ismertek mindannyian. Bejelentést kell tennem egy olyan ügyben, aminek politikai és társadalmi hordereje miatt a szocialista párt kongresszusának témái között a helye.

Tájékoztatom a Tisztelt Kongresszust, hogy a Fővárosi Törvényszék elutasította a hazug Szabadság téri emlékmű építését megakadályozó helyi népszavazási kezdeményezésemet. A döntés ellen fellebbezni nem lehet. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon már nincs jogorvoslati lehetőség arra, hogy a kormány elmebeteg szoborállítását a választópolgárok akarata megakadályozhassa. Orbán Viktor megálmodta, Lázár János megépíti, Rogán Antal engedélyezi – az emberek akaratával szemben is.

Nemcsak az emlékmű, nemcsak a kialakult helyzet, hanem a Fővárosi Törvényszék indoklása is döbbenetes. Az írják, hogy azért nem lehet népszavazást kiírni a szobor ügyében, mert azt egy kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította. A kiemelt ügyeknek pedig „speciális igényeknek megfelelő szabályozási környezet kialakítása” jár.

De vajon melyek azok a speciális igények? A holokauszttagadás? A történelemhamisítás? A Horthy-restauráció? Emberek – érintettek és együttérzők – megalázása?

Eközben pedig nyilvánvaló a kormány becstelensége, hiszen mindenki tudja, hogy Magyarországnak semmilyen gazdasági érdeke nem fűződik a szobor állításához. Sőt! Nemcsak hasznot nem hajt, hanem árt is: rombolja az ország hírnevét, felháborítja a demokratikus államokat.

Most, ezzel a döntéssel elvették annak a lehetőségét, hogy az alaptörvényben biztosított jogunkkal élve helyi népszavazással fejezzük ki tiltakozásunkat. Egyszerűbben fogalmazva: írásba adták, hogy tesznek a népakaratra.

Aki azt állítja, hogy a Szabadság téri emlékmű ügye nem helyi közügy, az azt meri állítani, hogy kötelesek vagyunk szó nélkül eltűrni az ablakunk alá, a tereinkre, az életünkbe rondító hazugságot. Mélyen felháborít, hogy újra és újra elvitatják, hogy közünk van a múltunkhoz, hogy közünk van egymás fájdalmához és gyászához. Az együttérzésünket akarják elvenni tőlünk.

Ne adjuk! A mi helyünk a kirekeszteni akart, a tiltakozásuk miatt rendőrségre beidézett, a gyászukban megsértett emberek oldalán van. A mi helyünk az igazság oldalán van!

Ezért kérem a tisztelt Kongresszust, hogy szolidaritását a legmagasabb döntéshozatali szinten is fejezze ki:

Kongresszusi határozatban tiltakozzunk a hazug Szabadság téri emlékmű felállítása ellen. Vállaljunk szolidaritást formálisan is a Szabadság téren 101 napja tiltakozó civilekkel. Szólítsunk fel polgári engedetlenségre – mert ez ellen az igazságtalan és méltatlan kormánydöntés ellen fellépni más utat nem hagytak. “

szabadsagter-kep

(Kép forrása: vs.hu)